Spring naar de inhoud

Brainspotting

Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in de geest.
Brainspotting is uitermate effectieve therapievorm die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades. Het richt zich op die gebieden in de hersenen die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken.
Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van angstaandoeningen, stress-gerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen, ADHD, autistische aandoeningen en alle andere blokkades die ons functioneren en presteren negatief beïnvloeden.
Brainspotting laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen, maar kan ook op zichzelf gebruikt worden.

“Waar wij naar kijken beïnvloedt hoe we ons voelen”

De voordelen van Brainspotting:
• Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
• Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
• Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van cliënten
• Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen ( pre-cognitieve en pre-verbale gebieden)
• Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
• Minder risico op her-traumatisering

Wat is een ‘Brainspot’?
Een Brainspot komt overeen met een oogpositie die verbonden is aan de emotionele activatie van een traumatisch- of gevoelsmatig beladen thema in het brein. Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd. Het zelfregulerend vermogen van het lichaam neemt over. Dit zet een diepgaand integrerend en helend proces in de hersenen in werking. ‘Brainspotting’ kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren, te verstevigen en veerkrachtiger te maken.
De afstemming tussen de cliënt en de therapeut staat centraal waarbij de therapeut de plek inneemt van een volwassen en zorgende aanwezigheid en tijdens dit proces de cliënt een bedding biedt waarin hij of zij zich gehoord, geaccepteerd en begrepen voelt.

Meer info? Klik hier.